Jak dbać o odporność? Żelazo to podstawa!
Pełni ważną rolę w odporności organizmu. To główny składnik hemoglobiny i wielu enzymów. Odpowiada też za prawidłowy metabolizm. Żelazo – kluczowy mikroelement, o którym często zapominamy. Dlaczego jest tak ważny szczególnie w okresie jesienno-zimowym?
Choć mamy pełnię lata, warto już teraz zadbać o swoją odporność by być gotowym na sezon jesienno-zimowy. Na przełomie września i października pogoda często bywa zdradliwa – piękne słońce typowe dla „złotej polskiej jesieni” daje złudne wrażenie końcówki lata. Łatwo wtedy zapominamy, że sezon infekcyjny na dobre już się rozpoczął. Jak wzmacniać swoją odporność? Poza kluczowymi witaminami A, B6, C, D czy E na szczególną uwagę zasługuje także żelazo. Dlaczego? Wyjaśniamy!
Odporność wrodzona i nabyta
Na początek słowo o odporności. Odporność dzielimy na wrodzoną i nabytą. Obydwa rodzaje odpowiadają za procesy, które się wzajemnie uzupełniają. Ta pierwsza, nazywana także odpornością nieswoistą, jest najważniejszą linią obrony naszego organizmu przed szkodliwymi cząsteczkami. Działanie następuje tuż po kontakcie z antygenem i prowadzi często do szybkiej odpowiedzi zapalnej. Skóra i błony śluzowe stanowią naturalną barierę dla drobnoustrojów.
CZYTAJ TAKŻE: Cefavit D3 – Optymalna dawka słonecznej witaminy
Druga – odporność swoista – jest bardziej wyspecjalizowana w walce z konkretnymi patogenami. Trwa to jednak dużo dłużej (do kilku dni), ponieważ nasz organizm potrzebuje czasu, żeby „przyjrzeć się” antygenom i „wybrać” najlepszą metodę zwalczenia go. W tym czasie następuję prezentacja antygenów obcych cząsteczek komórkom układu immunologicznego, a to stymuluje dwa rodzaje odpowiedzi immunologicznej: humoralną i komórkową.
Dobrym przykładem odporności nabytej jest stosowanie szczepionek, które mają za zadanie właśnie uodpornić nas przed konkretnymi wirusami.
Żelazo a odporność
Musimy też pamiętać, że nasza odporność zależy w dużej mierze od kondycji wielu narządów w tym: węzłów chłonnych, śledziony, grasicy, migdałków czy szpiku kostnego.
Żelazo to mikroelement niezbędny podczas procesu wytwarzania białych krwinek. Jest głównym składnikiem wielu enzymów, które odpowiadają za transport tlenu do wszystkich narządów, a także dwutlenku węgla do płuc. Żelazo jest także odpowiedzialne za ukrwienie i właściwe funkcjonowanie śledziony. To właśnie tam znajdują się komórki odpornościowe niszczące wirusy i bakterie.
CZYTAJ TAKŻE: Kurkuma – lecznicza siła „złotej przyprawy”
Żelazo jest kluczowe także w procesie wytwarzania przeciwciał. Właśnie dlatego, jeżeli w naszym organizmie brakuje żelaza, nasza odporność spada, a to bardzo szybko prowadzi do przeziębień i infekcji.
Niedobory żelaza – objawy
Jakie są objawy niedoboru żelaza? O braku tego mikroelementu mogą świadczyć:
- Blada skóra, usta
- Uczucie wyczerpania, zmęczenia
- Cienie pod oczami
- Częste infekcje
- Zajady w kącikach ust
- Bóle stawów
- Łamliwość paznokci
- Zawroty i bóle głowy
- Problemy z tarczycą
- Ospałość
- Szorstka skóra
Jeśli nie zadbamy o odpowiedni poziom żelaza w naszym organizmie, czekają nas poważne konsekwencje, w tym między innymi anemia. Jeżeli podejrzewamy u siebie niedobory żelaza powinniśmy skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia przebiegu leczenia. Każdy przypadek wymaga bowiem indywidualnego rozpatrzenia, a zapotrzebowanie na żelazo zależy od wielu różnych czynników, takich jak wiek, płeć, stan fizjologiczny czy aktywność fizyczna.
Odpowiednia dieta jest ważna
Jeśli chcemy o siebie zadbać „domowymi sposobami” warto też postawić na odpowiednią dietę. Żelazo występuje w wielu produktach spożywczych. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi dla dorosłego mężczyzny około 1 mg, dla kobiety około 1,4 mg. Zła wiadomość jest taka, że tylko 10 proc. żelaza zawartego w pokarmie się przyswaja – żeby przyswoić 1mg żelaza do organizmu należy więc dostarczyć aż 10 mg. Pamiętajmy też, że jest ono dużo lepiej przyswajalne, gdy posiłek zawiera witaminę C lub mięso.
W jakich produktach znajdziemy żelazo? Przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. w czerwonym mięsie, podrobach, rybach oraz jajach, ale również w produktach roślinnych np. produktach zbożowych, roślinach strączkowych, orzechach czy szpinaku.
Możemy korzystać z wielu dostępnych na rynku suplementów diety. Jednym z nich jest Cefavit Ferrit Stix w postaci saszetek zawierających aż 14mg żelaza, witaminę C dla zwiększenia przyswajalności żelaza oraz witaminy z grupy B sprzyjające prawidłowemu metabolizmowi żelaza. Więcej informacji o suplemencie diety Cefavit Ferrit Stix można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce Dystrybucja.
Pamiętajmy, że nadmiar żelaza w diecie może prowadzić do zatrucia nim organizmu, którego objawami mogą być wymioty oraz biegunka, dlatego każdą suplementację powinniśmy konsultować z lekarzem lub farmaceutą, a w skrajnych przypadkach również monitorować nasz poziom żelaza pod ścisłą opieką lekarską.