O niedoborze witaminy B12 słów kilka
Rozpuszczalna w wodzie, naturalnie występuje w żywności – w produktach spożywczych znajdziemy ją między innymi w rybim mięsie, nabiale (mleko, jajka), a także w drożdżach. Niezależnie od pory roku witamina B12 jest istotna dla odpowiedniego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jej niedobory mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Niedobór witaminy B12
Witamina B12 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Jest niezbędna do prawidłowego działania centralnego systemu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek i syntezy DNA.
Pierwsze objawy świadczące o niedoborze witaminy B12 mogą być pozornie niewinne i łatwe do przeoczenia. Przemęczenie, blada skóra, utrata wagi czy problemy z koncentracją to symptomy, które często bagatelizujemy. W dłuższej perspektywie deficyt tej witamy może jednak prowadzić do poważnych problemów, np. anemii, zaburzeń pamięci, czy bezpłodności. Ponadto wystąpić mogą objawy neurologiczne, takie jak mrowienie dłoni i stóp.
CZYTAJ TAKŻE: Kurkuma – lecznicza siła „złotej przyprawy”
Pocieszający jednak jest fakt, że ciało człowieka może magazynować nadmiar witaminy B12 nawet do 5 mg. Przekracza to aż tysiąckrotnie ilość spożywaną zazwyczaj w ciągu dnia. Dzięki temu objawy związane z niedoborem mogą się pojawić dopiero po długim czasie – nawet po paru latach! Właśnie dlatego warto stale monitorować swój stan zdrowia poprzez regularne wykonywanie badań profilaktycznych.
Kto jest najbardziej narażony na niedobory B12?
Grupy narażone na niedobór witaminy B12 to między innymi osoby starsze, co jest . związane przede wszystkim z problemami z wchłanianiem witaminy wywołanym przez choroby współistniejące.
Również osoby z chorobami układu trawiennego, takie jak celiakia, czy choroba Crohna mogą mieć problem z przyswajaniem witaminy B12.
Do tej grupy należą także wegetarianie i weganie, czyli osoby, które spożywają mało produktów pochodzenia zwierzęcego, w których naturalnie występuje witamina B12.
Minimalizowanie skutków niedoboru
O ile w dużej mierze witaminę B12 zapewnia nam natura, to powinniśmy pamiętać, by dostarczać naszemu organizmowi jej odpowiednią dawkę. Warto regularnie spożywać produkty bogate w tę witaminę, takie jak mięso, ryby, jaja czy nabiał. W przypadku osób na diecie roślinnej oraz tych z trudnościami w jej wchłanianiu, pomocne mogą być suplementy diety zawierające witaminę B12. Podczas wizyty w aptece warto skonsultować się z farmaceutą, który doradzi najlepsze rozwiązanie, dostosowane do indywidualnych potrzeb np. produkt odpowiedni dla wegan.